Gezonde stress?

 In Nieuws

“Stress houdt het brein en lichaam in topconditie”, aldus een artikel van mt.nl. Toch zie je vaak dat mensen er een veel last van hebben als ze lange tijd gestrest zijn en veel te doen hebben. Ook leerlingen zitten vaak niet lekker in hun vel als ze stress op school ervaren; veel onvoldoendes, proefwerkweken waar ze veel voor moeten doen en daarnaast ook nog veel (sociale) verplichtingen. Toch blijkt stress ook goed te zijn voor de mens. Het houdt ons scherp en fit. Wat maakt nou dat we sommige stressfactoren als negatief ervaren en sommige als positief? Dit heeft alles te maken met veerkracht.

Iemand die veerkrachtig is zal minder snel negatieve stress ervaren dan iemand die minder veerkrachtig is.

Ieders veerkrachtigheid wordt door drie belangrijke factoren beïnvloedt. Allereerst heeft iedereen een bepaalde genetische aanleg, je stressgevoeligheid. Sommige mensen ervaren eerder stress dan anderen en zullen dus ook minder hooi op hun vork kunnen nemen. Dit beseffen is al erg belangrijk. Het is dan makkelijker accepteren dat je soms niet evenveel stress aan kan als een ander. De belangrijkste factor is echter sociale steun. Dit is ook iets wat wij bij Van Berkum vaak zien. Als leerlingen hier binnenkomen, hebben ze soms flink wat onvoldoendes weg te werken. Dit kan veel stress veroorzaken en het maken van een duidelijk plan zodat de leerlingen gerustgesteld worden, is dan erg belangrijk. Op deze manier voelen ze dat we er voor ze zijn, een luisterend oor bieden en goede raad geven. Dit zorgt er ook voor dat de laatste beïnvloedende factor verminderd wordt; onduidelijkheid. Wanneer iemand het gevoel heeft weinig invloed te hebben op zijn/haar omgeving doordat er veel onduidelijkheid is en de gebeurtenissen onvoorspelbaar zijn, neemt de hoeveelheid negatieve stress toe. Door structuur te bieden en duidelijke verwachtingen te scheppen, bieden we de leerling een overzichtelijk en behapbaar plan. Dit stimuleert de intrinsieke motivatie en draagt bij aan een gezonde hoeveelheid stress.

 

Al met al is het dus niet erg om het af en toe druk te ervaren. Dat hebben we allemaal nodig om goed te kunnen blijven presteren, of je nou nog op school zit of al jaren werkt. Als je er maar voor zorgt dat je in een goede omgeving zit als je stress ervaart en mensen om je heen hebt die je steunen!

Bron: https://www.mt.nl/beste-business-events/stress-houdt-brein-en-lichaam-topconditie/548384

 

 

Recent Posts
Neem contact op

Laat een berichtje achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search