Ik herhaal het nog maar een keer …

 In Huiswerkbegeleiding

“Maar ik had het echt goed geleerd”, roept een leerling uit. Tijdens de overhoring is zojuist gebleken dat de woordjes er nog niet goed in zaten. Frustrerend voor de leerling, die echt wel goed had zitten leren die middag. Wat is er gebeurd?

Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus heeft veel onderzoek gedaan naar vergeten. En wat bleek? Er bestaat een verband tussen de tijd die is verstreken sinds het leren van de stof en de kennis die is blijven hangen. Een negatief verband: hoe langer het is geleden dat je iets hebt geleerd, hoe minder je er nog van weet. Zodra je je leerboek dichtslaat, begin je te vergeten … Dit wordt de Ebbinghaus-curve of vergeetcurve genoemd.

De oplossing voor dit probleem is: herhaling! Naar mate de stof vaker wordt herhaald, onthoud je steeds meer van de stof en voor steeds langere tijd. In het plaatje hierboven is te zien hoe dat werkt. Natuurlijk is het ook per persoon verschillend hoeveel procent van de stof je onthoudt.

Bij Van Berkum Studiebegeleiding maken we veel gebruik van dit inzicht. Herhalen van woordjes, meerdere keren oefenen van wiskundeparagrafen of het gevarieerd leren van een paragraaf van geschiedenis helpt om steeds meer van de stof te onthouden. De leerstof begint na meerdere keren leren echt te beklijven.

Herhaling van stof kan ook als saai worden ervaren. Daarom kijken we samen met de leerling hoe we het leren gaan aanpakken en te variëren in de manier van leren: zo maken we het leren actief.  

Elke keer als je de stof herhaalt, verbeter je je curve!

Recent Posts
Neem contact op

Laat een berichtje achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start typing and press Enter to search