Leren met herhaling; de cognitieve belasting theorie
Bron: https://www.vernieuwenderwijs.nl/cognitive-load-theory/
Het is kwart voor zeven ‘s avonds en je hebt een leerling voor je zitten die overhoord moet worden voor een vak waar hij of zij de hele middag voor heeft zitten blokken. Je ziet dat de leerling een glazige blik heeft en dat er maar weinig binnenkomt. Je probeert nog wat laatste dingen uit te leggen, maar het gaat het ene oor in en het andere oor uit. Hoe komt dit? John Sweller en zijn cognitieve belasting theorie hebben daar een antwoord op.
Ieder mens heeft een kortetermijn- en een langetermijngeheugen. Leerlingen zijn geneigd om alles voor een toets in het kortetermijngeheugen op te slaan door kort van te voren te leren. Gevolg is dat ze het de volgende dag vergeten zijn. Wij proberen door middel van veel herhalen de informatie van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen te laten gaan bij de leerlingen, zodat ze er volgende toets ook nog wat aan hebben. Toch zien we soms dat leerlingen nog veel de dag voor de toets moeten leren en niet alles begrijpen. De glazige blik is steeds duidelijker aanwezig; het kortetermijngeheugen zit vol!
Je kortetermijngeheugen kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid informatie opslaan. Door voldoende slaap, veel herhaling en in kleine stukjes leren, kunnen de hersenen de informatie uit het kortetermijngeheugen in schema’s in het langetermijngeheugen inpassen.
De cognitieve belasting theorie stelt dus dat je je hersenen niet teveel in één keer moet belasten met nieuwe stof. Hoeveel je aankan verschilt natuurlijk per persoon, maar het helpt voor iedereen om in kleine stukjes te leren en te zorgen dat je je optimaal kan concentreren. We zien dan ook dat wanneer toetsen in kleine stukjes worden geleerd en er zo min mogelijk afleiding is, leerlingen een stuk beter toetsen voorbereiden dan wanneer zij dit een dag van te voren doen. Zo zien we veel leerlingen graag, met een heldere blik, weer lekker naar huis gaan!